Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
<strong>CIASTO: </strong><br/> Zagniatamy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, cukrem, jajkami i masłem na gładkie ciasto. <br/><br/> Wykładamy na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia, wygładzamy.
<strong>MASA BUDYNIOWA: </strong> <br/>W rondelku gotujemy 3/4 mleka z cukrem, w pozostałym rozrabiamy 2 budynie. <br/><br/> Budynie wlewamy do gorącego mleka i energicznie mieszamy przez ok. 2 minuty. <br/><br/> Gorące wylewamy na ciasto.
<strong>MASA SEROWA: </strong> <br/> Białka ubijamy z odrobiną soli. <br/><br/> Masło ucieramy z cukrem, a stale ucierając dodajemy żółtka i zmielony twaróg. <br/><br/> Dodajemy budyń waniliowy, a na samym końcu ubitą pianę z białek – delikatnie, ale dokładnie wszystko mieszamy. <br/><br/> Przygotowaną masę rozkładamy na wystudzonym budyniu. <br/><br/> Pieczemy około 40-45 minut w 160C. <br/><br/>Studzimy.
<strong>POLEWA KARMELOWA: </strong> <br/> Na patelni roztapiamy cukier, dodajemy masło, energicznie mieszamy a następnie zalewamy śmietanką. <br/><br/> Gotujemy ok. 1 minutę, studzimy, zalewamy przygotowane ciasto i obficie posypujemy prażonymi orzechami.